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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoJAMORI, R. K.; LUZ, R. K.; TAKATA, R.; FABREGAT, T. E. H. P.; PORTELLA, M. C. Água levemente silinizada aumenta a eficiência da larvicultura de peixes neotropicais. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 48, n. 8, p. 809-815, ago. 2013. Título em inglês: Slightly saline water increases the larviculture efficiency of freshwater Neotropical fish.

Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.

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2.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, R. F. C.; ROMÃO JUNIOR, J. G.; FONSECA, A. F.; LUZ, R. D.; TAKATA, R. Período de condicionamento alimentar de juvenis de pirarucu na transição da alimentação de ração úmida para seca. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 50, n. 7, p. 622-625, jul. 2015. Notas Científicas. Título em inglês: Feed conditioning periods for pirarucu juveniles in the feeding transition from moist to dry feed.

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3.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, W. de S. e; SILVA, W. de S. e; COSTA, D. C.; TAKATA, R.; LUZ, R. K. Frequência alimentar e taxa de arraçoamento durante o condicionamento alimentar de juvenis de pacamã. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 49, n. 8, p.648-651, ago. 2014. Notas científicas. Título em inglês: Feeding frequency and rate during feed training of Pacamã juveniles.

Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.

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4.Imagem marcado/desmarcadoUEHARA, S. A.; WALTER, E. H. M.; CUNHA, D. M.; CALIXTO, F. A. A.; FURTADO, A. A. L.; TAKATA, R.; MESQUITA, E. DE F. M. DE. Effects of salinity gradients on the skin and water microbial community and physiological responses of tilapia (Oreochromis niloticus) in the pre-slaughter. Aquaculture Research, p. 1-10, 2021. p. 1-10

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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5.Imagem marcado/desmarcadoGUIMARÃES, J. de L. B.; CALIXTO, F. A. A.; KELLER, L. A. de; TAKATA, R.; FURTADO, A. A. L.; MESQUITA, E. de F. M. de. Comparação química de diferentes formulações de salsicha de tira-vira (Percophis brasiliensis). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 26., Belém, Pará, 2018. O Uso consciente da biodiversidade: perspectivas para o avanço da ciência e tecnologia de alimentos. Anais... Belém: SBCTA, 2018. 6 p. CBCTA. 13 a 16 de agosto.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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6.Imagem marcado/desmarcadoBATISTA, A. L. D.; MELILLO FILHO, R.; TAKATA, R.; SILVA, W. de S. e; SANTOS, A. E. H.; LUZ, R. K. Incubação de ovos de pacamã com florfenicol. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 49, n. 11, p. 911-914, nov. 2014. Notas científicas. Título em inglês: Incubation of ?pacamã? eggs with florfenicol.

Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.

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7.Imagem marcado/desmarcadoUEHARA, S. A.; COUTINHO, C. E. R.; ARONOVICH, M.; WALTER, E. H. M.; FURTADO, A. A. L.; CALIXTO, F. A. A.; TAKATA, R.; MESQUITA, E. de F. M. de. Influence of saline environment and depuration time on quality and proximate composition of Nile tilapia fillet (Oreochromis niloticus). Food Science and Technology, Campinas, v. 42, e69322, p. 1-8, 2022.

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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  19/08/2022
Data da última atualização:  13/07/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  UEHARA, S. A.; COUTINHO, C. E. R.; ARONOVICH, M.; WALTER, E. H. M.; FURTADO, A. A. L.; CALIXTO, F. A. A.; TAKATA, R.; MESQUITA, E. de F. M. de.
Afiliação:  SILVIO AKIRA UEHARA, FIPERJ e UFF; CARLOS EDUARDO RIBEIRO COUTINHO, PESAGRO; MARCOS ARONOVICH, PESAGRO; EDUARDO HENRIQUE MIRANDA WALTER, CTAA; ANGELA APARECIDA LEMOS FURTADO, CTAA; FLÁVIA ALINE ANDRADE CALIXTO, FIPERJ e UNIFESO; RODRIGO TAKATA, FIPERJ; ELIANA DE FÁTIMA MARQUES DE MESQUITA, UFF.
Título:  Influence of saline environment and depuration time on quality and proximate composition of Nile tilapia fillet (Oreochromis niloticus).
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Science and Technology, Campinas, v. 42, e69322, p. 1-8, 2022.
DOI:  DOI: https://doi.org/10.1590/fst.69322
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study investigated the depuration time of tilapia in saline and freshwater environments and its influence on animal performance and meat quality. Depuration until the seventh day resulted in significant reductions in average weight, condition factor, viscerosomatic index, hepatosomatic index and fillet yield in both environments. Regarding proximate composition, the saline environment promoted the maintenance of crude protein, moisture and ash percentages. Depuration in the freshwater environment resulted in reduced percentages of crude protein, ash and energy and increased humidity. Total lipids were reduced in both environments, but with a significantly lower in saline. Maximum rigor index occurred in up to three and nine hours for fish depurated in freshwater and saline environments, respectively. During the post-rigor period, the rigor index experienced a sharp drop in the freshwater environment, while in the saline environment it remained similar to that of the pre-depuration group. Depuration in a saline environment for up to seven days was efficient at maintaining of proximate composition and rigor mortis, however, depuration until the fifth day is indicated to maintain performance indices.
Palavras-Chave:  Pré-abate; Pre-slaughter.
Thesagro:  Tecnologia de Alimento; Tilápia.
Thesaurus NAL:  Food technology; Proximate composition; Rigor mortis; Salinity; Starvation.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
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